Стажування у Західно-Фінському Коледжі (м. Гуйттінен, Фінляндія)

З 21.11.2022 р. по 25.11.2022 р. професор кафедри фінансів Хома І.Б. пройшла очне міжнародне наукове стажування на базі Західно-Фінського Коледжу у Фінляндії, м. Гуйттінен. Метою стажування було ознайомлення з фінською системою освіти в контексті міжнародного досвіду і проведення порівняльного аналізу з українською системою освіти та вітчизняними освітніми програмами.

Взяла участь у ІІІ Міжнародній науковій та теоретичній конференції (III International Scientific and Theoretical Conference) “Science of XXI century: development, main theories and achievements” (Helsinki, Republic of Finland), December 2, 2022.

Хома І.Б. ознайомилась з проєктним підходом в організації навчального процесу у різних фінських закладах освіти, взяла участь в обговоренні освітніх програм. Також ознайомилась з процесом підготовки викладачів у Фінляндії за ключовими компетенціями, оцінила умотивованість викладача, свободу їх творчості й професійний розвиток, а також соціокультурні та мовні компетентності сучасного викладача вищих та середніх навчальних закладів по досвіду Фінляндії; ознайомилась з підходом до навчання як до безперебійного процесу та з організацією навчального процесу у фінських університетах від бакалавра до доктора наук.

Відповідна увага була акцентована на ознайомлення з формуванням навчальних планів на прикладі Університету Прикладних Наук Сатакунти (м. Гуйттінен) та Університету Східної Фінляндії (м. Йоенсуу). Академічна доброчесність в освітньому та науковому середовищі на прикладі Фінляндії займає вагоме і пріоритетне місце, що базується на відповідних поняттях, принципах та імплементації.

Вже десять років Університет Прикладних Наук Сатакунти у м. Гуйттінен працює на дистанційній платформі та має потужні можливості щодо подальших перспектив дистанційної освіти, що дозволяє долучити до навчання більшу кількість здобувачів освіти не тільки з віддалених місць Фінляндії, зокрема з Лапландії, а також багато іноземних студентів з різних країн світу.

Професор Хома І.Б. ознайомилась з методами із упровадження принципів фінської освіти на правах рівності, безкоштовності, індивідуальності, практичності, довіри, добровільності та самостійного вибору зацікавленої спеціальності.

Важливим є інтеграційне спілкування в системі побудови нетворкінгу, що дозволяє обмінятися інформацією між людьми, об’єднаними спільними професійними інтересами і сформувати довгострокові довірчі відносини через соціальні мережі.  

Фінська освіта максимально підтримує своїх студентів та учнів гімназій та початкових шкіл, для яких освіта є безкоштовною, та має при необхідності важливі елементи корекційної педагогіки та інклюзію.

Важливим моментом є процес підвищення кваліфікації освітян на прикладі фінського досвіду.

Встановлено дружні професійні стосунки зокрема з професорами Університету Прикладних Наук Сатакунти у м. Гуйттінен.

Кафедра фінансів Національного університету «Львівська політехніка» розширила географію друзів-колег у Фінляндії. Фінські колеги побажали всім українським студентам і викладачам миру і найшвидшої Перемоги.